30 april 2013

Månadssummering - April 2013

Lästa böcker

april

26. The Spring Before I Met You av Sarah Rees Brennan
27. The Summer Before I Met You av Sarah Rees Brennan
28. Förföljd av det förflutna av Nora Roberts
29. De rätta av Scott Westerfeld
30. Unspoken av Sarah Rees Brennan
31. Beautiful Creatures – mörka drömmar, livsfarlig kärlek av Kami Garcia & Margaret Stohl
32. The Fault In Our Stars av John Green
33. Jag biter i apelsiner av Annakarin Thorburn
34. Psykbrytaren av Sebastian Fitzek
35. Månfågel av Ingelin Angerborn

Antal lästa böcker: 10
Antal noveller/mellanböcker: 2

Bästa bok: Unspoken av Sarah Rees Brennan
Sämsta bok: Återigen har jag inte läst någon bok som varit direkt dålig, men Förföljd av det förflutna hamnade sist på listan.
Största överraskning: Psykbrytaren av Sebastian Fitzek


Sammanfattning: Blev 10 böcker i april. Mitt försök att läsa utav mina egna böcker gick inte så bra då jag endast läste en och resten var bibliotekslån förutom de  2 korta mellanböckerna som hörde till Unspoken. Jag läste väldigt många böcker som var bra. Jag gillade i princip alla böcker väldigt mycket. Unspoken och dess två mellanböcker är min absoluta favorit i april. Helt underbara karaktärer. The Fault In Our Stars, Jag biter i apelsiner och Psykbrytaren var böcker som jag verkligen gillade. De grep tag i mig eller gjorde mig helt överrumplad så de hamnade högt på listan efter Unspoken. Beautiful Creatures toppade ganska högt den med. Månfågel och De rätta var rätt så bra, men inga böcker som jag efteråt tänkte på så mycket.

I maj kommer jag att börja med temaläsning. Ett inlägg kommer att komma upp idag eller imorgon. Eftersom jag inte har något jobb i maj, bara studier så hoppas jag att jag får fler böcker utlästa än vad jag tidigare fått. Jag har några reservationer på ett par böcker så dem ska jag också läsa ut i maj så jag kan koncentrera mig på mina egna böcker sedan.

29 april 2013

Bookhaul (7)

Jag hade egentligen inte tänkt köpa några fler böcker i april, men det blev nu som det blev. Alla böckerna köpte/beställde jag från Suomalainen kirjakauppa och fått hem dem förra veckan. Länkarna för dig vidare till bokens goodreads sida.

bookhaul7

Gräset är mörkare på andra sidan av Kaj Korkea-aho. Jag var ju på föreläsningen han höll i huvudbiblioteket för ett par veckor sedan, men hade inte hans bok så nästa dag köpte jag hans senaste bok (som jag iofs redan har läst, men jag gillade den väldigt mycket så den platsar bra i bokhyllan).

The Mortal Instruments: City of Bones, City of Ashes, City of Glass, City of Fallen Angels och City of Lost Souls av Cassandra Clare. Jag bestämde mig för att beställa hem den inbundna boxen då jag vill att den matchar i höjd med The Infernal Devices boxen jag har i hyllan. Först fick jag ett meddelande att boxen var slutsåld och att jag inte skulle få den, men efter ett par dagar så fick jag den ändå. Jag blev rätt så glad då. Ser fram emot att påbörja denna serie :D

Walking Disaster av Jamie McGuire. Jag köpte hem Beautiful Disaster för ett tag sedan, men har inte läst den än. Jag hade egentligen inte tänkt köpa fortsättningen, men när jag var på väg att hämta TMI boxen så råkade jag se att Walking Disaster fanns på hyllan i bokhandeln och jag tänkte, why not? Matchande omslag och så kan det ju ändå vara intressant att läsa från Travis sida. Lite av ett impulsköp, men så är det ibland.

Jarrusukka av Jari Tervo. Till äran av Boken och rosens dag fick man nämnda boken med på köpet om man köpte en bok för minst 10€. Då jag köpte Walking Disaster så fick jag den. Vet inte alls vad den handlar om eller någonting.

tmi1 tmi2

walkingdisaster3

 

27 april 2013

Psykbrytaren

Titel: Psykbrytaren
Originaltitel: Der Seelenbrecher
Författare: Sebastian Fitzek
Antal sidor: 314
Utgivning: Coltso, 2012
ISBN: 978-91-86437-61-9 (inbunden)

Goodreads
Betyg: 4/5


Några studeranden genomför ett experiment som en professor håller i där de läser inledningen till en patientjournal om något som hände för flera år sedan då nyheten om Psykbrytaren var aktuell. Tre unga flickor försvann och återfanns en vecka senare på sjaskiga hotellrum. De är fysiskt oskadda, men psykiskt nedbrutna. Ingen vet vad som hade hänt dem. De studeranden får därefter en chans att välja om de vill fortsätta med experimentet eller lämna byggnaden.

Boken handlar i huvudsak om personalen och patienterna på den psykiatriska privatkliniken som ligger en bit utanför Berlin. Kort  innan julafton anländer en ny patient, men de inser snart att något är otroligt fel när en av personalen blir anfallen och att Psykbrytaren kanske finns i byggnaden. Är Psykbrytaren någon bland gruppen eller vandrar han omkring i byggnaden?

När jag började läsa Psykbrytaren var jag först lite förvirrad när de bytte över från patientjournalen till nutid och siffersidorna var helt olika. Trodde det fattades sidor, men insåg snart att det egentligen var två olika "böcker" och att man följde två olika berättelser - nutid med experimentet och dåtid med patientjournalen. Jag slukades ganska snabbt in i berättelsen. Ibland kunde jag sitta på helspänn då det kändes som om jag såg en film där de går i långa halvmörka korridorer och inte vet om gärningsmannen kommer att hoppa fram bakom något hörn eller vad de kommer att hitta när de går in i ett rum. Jag insåg samtidigt som huvudpersonen vem som var gärningsmannen och då var det redan för sent. Så frustrerad man blev när man insåg att man hade haft fel gärningsman i tanke och gjort tvärt emot vad man egentligen borde ha gjort.

Jag slukade som sagt Psykbrytaren när jag fann tiden att läsa så jag hoppas fler böcker av Fitzek kommer att bli översatta till svenska i framtiden. Boken är lite som en gåta, man måste läsa mellan raderna för att komma på svaren. Jag vill läsa mer böcker där man tror att man vet svaret, men blir totalt överrumplad när sanningen visar sig.

Bokbloggsjerka 26-29 april

jerka11 Dags för helgens bokbloggsjerka och denna helg undrar Annika:

Hur viktiga är böckernas förord egentligen? Läser du dem eller skippar du dem helt och hållet?

Jag läser alltid prologer och epiloger. Förorden och tacktexter läser jag ganska sällan, förutom om förorden inte då har väckt mitt intresse. Med fackböcker brukar jag läsa förorden, men inte om den är flera sidor lång då hoppar jag direkt över till innehållet. Efterorden i skönlitterära böcker brukar jag läsa om jag orkar, då de ofta kan ha intressant information eller författarnas tankar medan de skrivit boken.

24 april 2013

Jag biter i apelsiner

Titel: Jag biter i apelsiner
Författare: Annakarin Thorburn
Antal sidor: 232
Utgivning: Gilla Böcker, 2013
ISBN:978-91-86634-32-2 (danskt band)

Goodreads
Betyg: 4/5


Jag, som inte har ett namn i boken, bor tillsammans med Ödlan. Trots att Ödlan är hennes kärlek känner hon ändå att hon ligger steget efter med honom. En dag när hon besöker biblioteket träffar hon på Lo som går i samma kurs som hon på universitetet. De inleder ett förhållande och snart står hon inför ett svårt val samtidigt som skuggor från barndomen trasslar sig in. Livet kan vara både vackert och göra ont på samma gång.

Ibland är det svårt att ge betyg åt böcker som hör till kategorin bara bra, men ändå griper tag i en på något sätt precis som den här debutromanen skriven av Annakarin Thorburn gjorde, så den fick ett högre betyg än jag först hade tänkt ge den. Precis som enligt O nämnde i hennes recension om boken tyckte jag också att den lika bra kunde ha varit en fransk bok. Det beror nog på skrivsättet och de korta kapitlen. Och just böcker i den stilen brukar gripa tag i mig såhär.

Man får inte veta så värst mycket om "Jag", bara att hon antagligen är i en ung vuxen ålder och går på universitetet. Om hennes barndom och relationen med mamma och pappa. Fastän hon älskar Ödlan och kanske även är nöjd med livet som det är så såg man ändå att det fattades något mellan dem, ett tomrum som inte gick att fylla och att hon kanske ville ha något mer utav förhållandet. Ja, egentligen så fattades det även en bit från hennes förflutna. Förhållandet mellan henne och Ödlan är lustfylld, men kanske det bara var det. När hon träffade Lo så blommade något annat upp inom henne och mellan dem, kärlek? Vem ska man ändå välja i slutändan? Ska man välja lust eller kärlek? Jag blev lite besviken på en av dem faktiskt, man skulle inte tro att han egentligen var sådan.

Jag biter i apelsiner är en bok som jag vill ha i bokhyllan (vet inte hur det på senaste tiden kommit upp så många böcker som jag helst inte skulle vilja lämna tillbaka till biblioteket), så jag får köpa ett eget exemplar vid något skede. Jag ser även fram emot att läsa fler böcker av Annakarin Thorburn i framtiden. Omslaget är dessutom så väldigt fint. Känns så somrigt med den orange färgen, hallonen och cykeln, och jag önskar nästan att jag hade väntat till sommaren med att läsa denna fina, men ibland en aningen tungsinta bok.

22 april 2013

Tävling hos Boklyckan

Alba och hennes blogg Boklyckan har haft födelsedag och firar nu med att ha en tävling.


Första priset är 2 valfria böcker som Pocketförlaget har gett ut under mars och april månad.
Andra priset är 1 valfri bok som Pocketförlaget har gett ut under mars och april månad.


Jag tycker det låter som toppen priser så var med och tävla!
Direktlänk till inlägget.

Bokbloggsjerka 19 – 22 april

jerka11 Dags för helgens bokbloggsjerka och denna helg undrar Annika:

Att bokomslaget är viktigt för många har jag förstått, men hur viktig anser du att bokens titel är?

Jag måste säga att titeln inte är så viktig egentligen. Det är omslaget och sedan baksidestexten som avgör om jag köper/lånar boken eller inte. Men trots att jag anser att titeln inte är viktigt så finns det titlar som är lite långa, mystiska, unika eller fina som fångar min uppmärksamhet och får mig att bli nyfiken på boken, vad handlar den om när den har en sådan titel? Kanske det är en viktig del ändå nu när jag tänker efter? Några exempel kan vara  Fiskar ändrar riktning i kallt vatten, En tesked jord och hav, The Fault In Our Stars, Igelkottens elegans, Ursäkta att man vill bli lite älskad.

Jag har själv bara läst The Fault In Our Stars utav de jag nämnde, men ser fram emot att läsa de andra och hoppas de är bra :)

21 april 2013

En smakebit på søndag - Jag biter i apelsiner

6473057481_ce462009e6_o

Då är det dags för utmaningen ”En smakebit på søndag” som drivs av den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Varje söndag ska man presentera ett stycke ur boken man läser.

Jag läste nyligen Annakarin Thorburns debutroman Jag biter i apelsiner som jag gillade. Boken handlar om "Jag" (man får inte veta hennes namn i boken) som bor ihop med hennes kärlek Ödlan. Trots att de har en lustfylld liv tillsammans så känner hon att hon är steget efter honom. På biblioteket träffar hon Lo och de inleder ett förhållande där hon känner sig hemma.

Stycket nedan är efter att hon har berättat sanningen för dem båda och en tid senare hittar hon någon av dem i en park medan han sover utan skjorta.

Jag ställer mig intill och tittar en stund utan att min skugga faller över honom. Vintern har gjort honom smalare och guldglansen har bleknat. Jag tror han hör min andning, jag andas så högt. Jag får lust att lägga en jordgubbe mot hans läppar. Lutar mig ner och då öppnar han ögonen.

- Hej, säger han, yrvaket.

[...]


Tall, tallbarr, kåda, att jag inte tänkt på det förut, doften av kåda.

Han bara tittar på mig. Mandelögonen. Sjöfärgen. Han är så mjuk i ögonen och det är så lätt att le. Tänk att det kan vara så lätt att le.

Hans mun, flinet, tänderna, sockerbitarna.
Jag vill att han ska klä på sig, jag blir så yr.
Han sätter sig upp, sträcker sig efter sin tröja, tar på sig den.
Jag sätter mig bredvid honom, tveksam över hur nära jag får komma.
Jag vill inte säga någonting, jag vill bara blunda och andas in doften och ha detta nu, bara nu, låt mig få vara i detta.
s. 228 och 229.

jagbiteriapelsiner

The Fault In Our Stars

Titel: The Fault In Our Stars
Författare: John Green
Antal sidor: 313
Utgivning: Penguin Books, 2012
ISBN:  978-0-141-34563-5 (inbunden)

Goodreads
Betyg: 4.5/5

Sjuttonåriga Hazel Grace Lancaster blev som 13åring diagnostiserad med  lungcancer och kommer aldrig att bli helt frisk trots att tumören inte har växt eller spridit sig sedan hon fick en mirakelkur och tumören minskade. Hon är bunden till en syretank var hon än går för att kunna leva en längre tid. På en stödgrupp för ungdomar som har cancer träffar hon Augustus Waters som har klarat sig igenom bencancern. De börjar umgås och upplever det fina med kärleken, vänskap och livet..

Äntligen har jag läst den omtalade boken The Fault In Our Stars. Blev så glad när jag såg att ett av biblioteken hade den på engelska då jag ibland hellre vill läsa på originalspråket.

The Fault In The Stars berörde mig mycket. Boken var välskriven och kunde få mig att skratta högt på en sida eftersom dialogerna mellan Hazel och hennes föräldrar eller Augustus eller Isaac kunde vara så underhållande, medan nästa sida eller till och med bara något stycke efter kunde få mitt hjärta att brista. Fast det var inte förrän vid "elogen" när de tre vännerna var samlade (till och med då skrattgrät jag vid något stycke fast det var sorgligt.. för vänskapen mellan dem kunde vara så härligt fin) och kapitlet därefter som jag faktiskt grät.

I vanliga fall brukar jag inte gilla insta-love så mycket, men med Hazel och Augustus hade jag inga problem med. Det kändes bara naturligt på något sätt med tanke på deras situation och dessutom var det ju inte genast från Hazels sida och de byggde upp bandet mellan sig genom böckerna de läste. Det var inte något typiskt kärlek-själsfrände dravel som man ibland kan läsa om. Jag tyckte de var så fina och härliga tillsammans. De var där för varandra och jag är så glad att de hann uppleva det. Bittersweet.

När jag höll på att läsa de sista sidorna, utan att egentligen ens tänka på det, så tog boken slut och jag bara satt där och funderade "är det redan sista sidan?" Jag blev så uppslukad i berättelsen att jag inte hade velat att den skulle vara slut riktigt än, men jag tycker att det var ett fint och värdigt slut. En läsvärd bok som berör och får en att tänka lite extra på livet. (Jag skulle egentligen inte vilja lämna tillbaka boken till biblioteket, men antar att jag måste.. Får köpa ett eget exemplar något tag.)

“One swing set, well worn but structurally sound, seeks new home. Make memories with your kid or kids so that someday he or she or they will look into the backyard and feel the ache of sentimentality as desperately as I did this afternoon. It's all fragile and fleeting, dear reader, but with this swing set, your child(ren) will be introduced to the ups and downs of human life gently and safely, and may also learn the most important lesson of all: No matter how hard you kick, no matter how high you get, you can't go all the way around.”

“I told myself – as I’ve told myself before – that the body shuts down when the pain gets too bad, that consciousness is temporary, that this will pass. But just like always, I didn’t slip away. I was left on the shore with the waves washing over me, unable to drown.”

20 april 2013

Läsplatta, surfplatta eller smartphone?

Jag har några e-böcker liggandes på datorn, men av någon anledning så går det bara inte att läsa böckerna på datorskärmen, jag ger upp efter bara ett par sidor. Så jag har ett litet tag funderat om jag bara borde köpa en läsplatta fastän jag inte läser så mycket e-böcker just nu. Jag har fastnat för Kindle Paperwhite då den tycks vara en väldigt bra läsplatta, men den kan inte läsa epub böcker som jag har förstått? Eller kan man kanske konvertera epub böcker man köper från t.ex. adlibris till formatet kindle läser? Jag har i alla fall hört att e-böcker som finns på biblioteket inte går att läsa alls på grund av skyddet de har på boken.

Fast jag har även funderat på att köpa en relativt billig surfplatta där man bara kan ladda ner appar till kindle och aldiko (för epub böcker). Men det känns ändå lite onödigt att köpa en surfplatta bara för det (jag vet ju inte ens hur mycket jag skulle komma att använda den då jag föredrar att köpa inbundna eller häftade/pockets, men e-böcker verkar ändå ). Jag installerade aldiko på min galaxy s3 igår och det fungerade riktigt smidigt och ett mycket mer bekvämare alternativ än att läsa på datorskärmen. I det här fallet så skulle jag nog inte ens behöva köpa en surfplatta då smartphonen fungerar lika bra, men jag skulle hellre vilja spara batteriet till telefon användning då det säkert ganska lätt går åt om man läser i flera timmar. Och en annan sak som jag störde mig på när jag läste på smartphonen var att ute i solljus så kunde jag inte läsa för det speglades bara. Det samma gäller väl surfplattor.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=lS3t9reE364?rel=0]

 

Köpa en relativt billig surfplatta, en Kindle Paperwhite (om det går att konvertera epub böckerna) eller bara helt enkelt läsa e-böckerna på mobilen?

Vad använder ni för manick att läsa e-böcker? Läsplatta? Surfplatta? Smartphone? Datorskärmen? Fördelar/nackdelar med läsplattor eller tablets? Tankar, åsikter?

18 april 2013

Beautiful Creatures

Titel: Beautiful Creatures - mörka drömmar, livsfarlig kärlek
Originaltitel: Beautiful Creatures
Serie: Caster Chronicles #1
Författare: Kami Garcia & Margaret Stohl
Antal sidor: 517
Utgivning: Semic, 2013
ISBN: 9789155258986 (inbunden)


Betyg: 4/5


En förbannelse, ett val, två öden … När sextonårige Ethan möter den nya mystiska tjejen Lena, inflyttad till det lilla sydstatssamhället Gatlin, slår det gnistor. Hennes gröna ögon, mörka hår och gåtfulla personlighet fascinerar Ethan. De dras obevekligt till varandra, men deras kärlek är farlig och hotar att avslöja mörka hemligheter ur det förflutna.

När Lena fyller sexton år kommer hon att förändras. En okänd värld av magi väntar på att slå klorna i henne. Hennes krafter håller på att vakna, och hennes kärlek till Ethan kan inte få fortsätta … Men Ethan är beredd att göra vad som helst för att inte förlora Lena. Han tänker inte ge upp.



Jag hade sett filmen (som jag förövrigt gillade väldigt mycket) innan jag läste boken. Som det brukar vara när det gäller film vs bok så var vissa detaljer/scener lite annorlunda i filmen eller så hade någon detalj/scen tagits bort helt och hållet. Det var lite roligt att jämföra vissa scener med filmen och fundera ut vilken version jag gillade bättre. Jag tror filmen kanske kunde ha varit ännu bättre än den var om de hade valt att ha med några detaljer/scener som fanns i boken eftersom det gav så mycket mer i boken. I boken fanns det en stor tyngdpunkt på Ethans mamma, medan filmen inte tog upp det lika mycket. Jag skulle kunna babbla på om alla människor som fattades från filmen, men det var inte filmen jag skulle prata om nu.

Det är inte ofta som jag läser ur en manlig huvudkaraktärs synvinkel så det var ganska uppfräschande att det var så i Beautiful Creatures. Jag gillade Ethan, men i början tyckte jag att det var lite för mycket insta-love, t.ex. att han så fort accepterade vissa saker som hände när man kanske i vanliga fall brukar behöva lite tid för att smälta det. Men de hade ju en lång historia bakom sig så kanske det inte behövdes tid att smälta, för det kändes även för mig att de hade känt varandra väldigt, väldigt länge. Långt innan de ens hade träffats. Men ofta så var relationen mellan Ethan och Lena väldigt fint. Jag älskade de stunder när Lena visade upp poesin som kom upp överallt i hennes rum. Att han var vid hennes sida och "gav upp sin status" i skolan för att han ville vara med Lena och inte brydde sig om de andras tankar. De stunderna när de faktiskt bara var med varandra och njöt av varenda sekund.

Dessutom tyckte jag att Ethans tre gammelfastrar (eller vilken roll de nu hade) var absolut härliga. Deras smågräl med varandra fick mig alltid att skratta och ja, de var bara för härliga.

En annan sak som jag gillade var uppfattningen man fick att bortom den tråkiga lilla staden Gatlin så fanns det en magisk, men även en farlig värld som bara några få människor i staden visste om. T.ex så visste bara några om besvärjarbiblioteket. Det var lite skrattretande det där med DARs (hette de så?) huvudbyggnad och besvärjarbiblioteket haha. Om de bara visste vad som fanns nedanför deras fötter. Jag tror inte någon av de där människorna som hatade Ravenwood och Duchannes släkten har någon aning om hur stor (och farlig) besvärjarvärlden är.

Ibland kunde det bli lite segt när det fanns så många händelser som skulle hända tills det var dags för "huvudpunkten" av boken, att se vilket öde Lena får - blir hon god eller ond? Men trots segheten ibland och de 517 sidorna som jag då och då tyckte var lite för mycket så anser jag ändå att det löpte på bra och jag fastnade flera gånger in i berättelsen. Jag tycker definitivt att det är en läsvärd bok och jag ska förhoppningsvis snart ta och läsa andra boken eftersom jag är nyfiken på hur det kommer att fortsätta. Nu funderar jag bara på om jag ska vänta tills den svenska översättningen kommer (när den nu kommer.. jag menar ettan gavs ju alldeles nyligen ut) eller bara köpa hem boxen och läsa resten av böckerna på engelska.

16 april 2013

Kaj Korkea-aho

Kaj Korkea-aho som är en finlandssvensk författare, komiker och kolumnist har skrivit Se till mig som liten är, Gräset är mörkare på andra sidan och Pleppoboken (som han har skrivit med Ted Forsström) och idag var han på huvudbiblioteket och berättade lite om sig själv, böckerna han skrivit och annat som han håller på med. Jag läste Gräset är mörkare på andra sidan i höstas (2012). Nu när han berättade kort om den så återvände alla minnen och känslor och jag blev påmind om att jag faktiskt gillade den väldigt mycket. Det var en fängslande bok, svår att lägga i från sig och i slutet så lyckades man knyta ihop alla trådar och förstod vad Raamt egentligen var för något i boken. Det var väldigt intressant att lyssna om hans författarkarriär från ung tills nu och allt som han berättade om sina böcker och jobb. Han var verkligen en trevlig, rolig och down-to-earth människa.

korkea-aho

Jag tänkte inte alls på att jag kunde innan evenemanget ha svängt in via bokhandeln och köpt någon av hans böcker för att få en signering i den, så istället fick han skriva på en papperslapp. Så imorgon innan jobbet ska jag köpa någon av hans böcker och sätta papperslappen i förvar där. Jag är i vanliga fall väldigt..awkward när jag ska prata med främlingar så det var inte förvånande att jag fick tunghäfta och inte fick ur mig att jag hade läst hans bok och tyckt väldigt mycket om den. Det borde ju inte vara svårt att säga ens så lite, men det är jag det. Meh! Så jag sa bara tack så mycket med ett leende och stack iväg..

Han berättade även att han håller på att skriva en tredje bok och jag ser väldigt mycket fram emot att läsa den när den kommer ut. Givetvis ska jag ta och läsa Se till mig som liten är vid något skede också. Om ni får tag på någon av hans böcker så ta och läs dem! Som jag nämnde innan så gillade jag Gräset är mörkare på andra sidan väldigt mycket.

14 april 2013

Vår, sommar och Unspoken

Innan jag började läsa Unspoken läste jag de två korta novellerna som kommer före Unspoken, The Spring Before I Met You och The Summer Before I Met You. The Spring Before I Met You handlar om Jared ur en lärares synvinkel som han pratar med och The Summer Before I Met You handlar om Kami ur en "kollegas" synvinkel på ett sommarjobb. Redan i de här korta berättelserna får man en uppfattning om hurdan Jared och Kami är. En uppfattning om Kamis vänner Angela och Rusty fick man också. Jag bara visste att jag måste ta och läsa Unspoken snart eftersom jag ville läsa mer om dem.

Jag tycker det är bra om man läser de korta novellerna innan man börjar läsa själva boken då man får en större inblick på personerna och bakgrundshistorien. Givetvis kan man läsa dem efteråt också. Jag tror jag skulle ha känt mig lite förvirrad om jag inte hade läst dem alls eller först efteråt eftersom det i boken kom upp några detaljer som blickades tillbaka till novellerna. Jag läste något stycke där någon karaktär nämnde någon händelse från novellen och jag nickade bara igenkännande "ja, det kommer jag ihåg från novellen". Novellerna och boken går ju från vår, sommar (novellerna) till hösten (boken).

De korta novellerna kan man läsa gratis här (Summer) och här(Spring).

Titel: Unspoken
Serie: The Lynburn Legacy #1
Författare: Sarah Rees Brennan
Antal sidor: 370
Utgivning: Random House, 2012
ISBN: 978-0-375-87041-5 (inbunden)


Betyg: 5/5


Kami har ända sedan liten pratat med sin låtsasvän i huvudet och därför klassats som konstig och galen i staden Sorry-in-the-Vale. Trots det har hon en bästa vän, Angela, vid sin sida. När stadens grundare, Lynburn, återvänder till staden väcks Kamis nyfikenhet och hon vill skriva artiklar om familjen till den nystartade skoltidningen. Kort efter att Lynburn återvänt börjar mystiska saker och ting hända. Med hjälp av sina vänner, Angela, Holly, kusinerna Jared och Ash Lynburn som de stiftat bekantskap med, börjar hon föra en utredning över vem det är som dödade djuret ute i skogen och andra mystiska händelser som Kami vill ha svar på. Vem kan hon lita på? Kan hon ens lita på någon?

Jag hade inte hört om boken innan men efter att ha läst en recension på Boktycke hamnade den direkt på beställningslistan. Och jag ångrar inte en sekund att jag köpte hem den. Den är alldeles underbar. Jag älskade karaktärerna, de är härliga och har sina egna personligheter.

Kami klassas som konstig på grund av sin låtsasvän, men är smart, envis och gör vad hon vill. Hennes bästa vän, Angela, är skolans snyggaste tjej men man skulle inte tro att hon är väldigt lat, vill ta tupplurer hela tiden och tycker att människor är besvärliga. Den twisten gillade jag. Även Angelas bror Rusty är lat, men han är trevligare mot människor. Jag gillade Holly, Jared och Ash väldigt mycket med. Dock tyckte jag att Ash kunde vara lite besvärlig ibland. Jared som är bad boyen, men inte stark nog mot Kami. Jag fick nog väl en liten crush på honom.. Det fanns nog ingen karaktär som jag ogillade. Underbara hela gänget, även Kamis familj.

Bandet mellan Kami och Jared är något speciellt, otroligt fint och något mer än kärlek.

Och vi ska inte tala om humorn, den var helt härlig! Det fanns en massa gånger som jag brast ut i skratt eftersom det ofta kom så plötsligt och något som någon av karaktärerna skulle kunna säga. Som t.ex. stycket nedan.

They were standing in a very large room. The floorboards stretched in a pale expanse at their feet. There was so much dust on the floor that it had a pearly sheen.
"Even you could not nap on this floor," Kami told Angela.
"I don't know, a dust mattress might be very comfortable," said Angela. "Also possibly orthopedic."
s. 265

Själva handlingen var väl intressant och så, men det är nog karaktärerna och humorn som gör boken. Sedan har vi slutet..mitt hjärta krossades lite. No..whyyy? Jag ser verkligen fram emot att läsa tvåan och se hur det fortsätter. Som tur behöver man inte vänta så himla länge på den då den kommer ut redan i höst (fast det är ju några månader dit än..).

Krig med Colombes granne

Titel: Colombes granne
Originaltitel: Le Voisin
Författare: Tatiana de Rosnay
Antal sidor: 255
Utgivning: Sekwa, 2012
ISBN: 9789186480325 (danskt band)


Betyg: 4/5


Colombe är överlycklig då hon med sin make Stéphane och deras två tvillingpojkar har flyttat in i en stor och fin lägenhet. Colombe är den lugna, tråkiga, alldagliga hemmafrun som tar hand om sin make, barnen, hushållet och arbetar som spökskrivare. Kort efter att de flyttat in börjar grannen ovanför föra oljud på natten så att Colombe inte kan sova. Ett krig bryter ut mellan dem och Colombe gör vad som helst för att så sin sömnro..

I början så visste jag inte riktigt vad jag tyckte om boken, men ju mer jag läste desto mer gillade jag den när jag började förstå den bakomliggande meningen och drogs in i handlingen. Jag kan känna igen mig med Colombe i vissa fall - den tråkiga som inte vågar säga emot eller leva sitt liv, utan har fastnat i det alldagliga livet och förväntas leva upp till omgivningens krav. Men genom "kriget" med grannen så kommer det upp sidor hos henne som hon eller någon i hennes omgivning inte tidigare sett skymten av och känner knappt igen henne. Jag kunde i vissa fall inte låta bli att fnissa när hon gjorde sina hyss eftersom det kan vara lite omoget, men ibland är det okej att vara så.

Colombes granne är en bok som får en att tänka på sitt eget liv och lite till. Lever man egentligen så som man vill? Hur skulle man reagera om man var i samma situation som Colombe var i? Böcker som har en bakomliggande mening är kanske inte världens bästa bok när det gäller handlingen eller karaktärerna - det kan verka lite överdrivet, ologiskt eller overkligt, men för mig så brukar just de böcker som får en att tänka eller känna till lite extra få en guldstjärna (eller något) av mig.

Jag har även nu lite mer än en månad senare mer tankar om boken, men jag vill inte spoila eller så får jag helt enkelt inte det ner skrivet, så ta och läs den!

Sommar (och höst) böcker från svenska bokförlag

Jag har gått igenom några av de svenska bokförlagens sommar (och höst) kataloger och plockat ihop böcker som jag är nyfiken på och vill läsa.

Bazar Förlag

bazar

Mörk ängel av Laini Taylor - utkommer i augusti (goodreads) Jag har den engelska på min to-read lista, men när den nu en gång kommer ut på svenska så tänker jag läsa den på svenska.

Snöbarnet av Eowyn Ivey - utkommer i september (goodreads) Låter lite kusligt, men tror den kan vara riktigt bra! Ser fram emot den väldigt mycket.

De osynliga av Stef Penney - utkommer i augusti (goodreads) Blir ju nyfiken varför familjen inte vill hjälpa att hitta personen så De osynliga vill jag ju läsa.

Bokförlaget Forum

forum1

På ön av Tracey Garvis Graves - utkommer i juli (goodreads) Omslaget är så fint! Tror handlingen kan bli ganska bra också. Ser fram emot att läsa.

Djävulen hjälpte mig av Caroline Eriksson - utkommer i juni (goodreads) Får lite rysningar när jag läser handlingen, verkar som en bra och spännande bok. Vill läsa nu!

Röd måne av Elisabet Nemert - utkommer i maj (goodreads) Jag har inte läst någon av Nemerts böcker innan, men har en del på min to-read lista.

forum2

Sommarboken av Emylia Hall - utkommer i maj (goodreads) Verkar vara en fin bok med många känslor inblandade. Och omslaget är väldigt fint det med. Ser fram emot att läsa.

Introvert - den tysta revolutionen av Linus Jonkman - utkommer i maj. Lite nyfiken på den här boken då jag själv är introvert.

B Wahlströms / Damm Förlag

bwahldamm

Änglarnas kamp av Becca Fitzpatrick - utkommer i maj (goodreads) Sista delen i Hush, hush serien, ser fram emot att läsa. Och som jag saknat Patch!

Andra andningen av Sofie Sarenbrant - utkommer i maj (goodreads) Jag har tyckt att Sarenbrants tidigare böcker varit helt okej, men vill ändå läsa böckerna hon ger ut.

De skandalösa av Simona Ahrnstedt - utkommer i juni (goodreads) Jag älskade Överenskommelser och Betvingade så ser fram emot att läsa De skandalösa!

Det enda rätta av Susanne Boll - utkommer i maj (goodreads) Jag har inte läst något av Boll förut, men jag är lite nyfiken på denna.

7 april 2013

Nytt i bokhyllan (6) - bokpaket #3

Nu har jag fått alla böcker jag köpt till min födelsedagsbeställning. Härmed kommer bokpaket 3 från amazon, book depository och bokhandeln. Bokpaket 1 och bokpaket 2.

20130407_151503

20130407_151549

Ser nu att jag lagt de två första böckerna i fel ordning..

Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige av Wilhelm Moberg. Lite av ett impulsköp när jag köpte de fyra böckerna med nytt omslag i Utvandrar serien tidigare under veckan. Men omslagen är så otroligt fina! Jag läste första boken i slutet av förra året/början på detta året, men orkade inte läsa andra boken direkt efter och eftersom det var ett bibliotekslån så lämnade jag tillbaka den så nu köpte jag alla fyra. Ser fram emot att läsa fortsättningen.

20130407_151738

Legend och Prodigy av Marie Lu. Bokbloggar som gjort mig nyfiken på denna serie så jag köpte båda böckerna. Hoppas jag kommer gilla dem

Code Name Verity av Elizabeth Wein. Ett tag så har jag velat beställa boken, men den har varit tillfälligt slutsåld med just det här omslaget på adlibris och amazon, och när jag kom på att den kanske kunde finnas på book depository så beställde jag den därifrån direkt (men såklart direkt efter att jag hade beställt och boken blivit utskickad så kom den upp på amazon igen). Men ja, ser verkligen fram emot att läsa den här.

Pretty Girl Thirteen av Liz Coley. Bilden ovan ger ingen rättvisa till omslaget, det är så mycket finare i verkligheten. Jag satt och beundrade det i fem minuter innan jag tog upp nästa bok. Jag ser verkligen fram emot att läsa PG13.

Nightshade av Andrea Cremer. Lite av ett impulsköp då boken endast var 4.44€ på book depository. Men jag vill ju även läsa den här serien då bokbloggare gett bra betyg åt den.

20130407_152012_1

Sist, men inte minst. Wither, Fever och Sever av Lauren DeStefano. Kanske de böcker jag varit mest intresserad av alla böcker jag köpt. Jag är så glad att jag lyckades hitta Wither med rätt omslag och storlek till sist. Överallt som jag har sett så har den varit slutsåld - jag gav nästan upp, men när jag såg att den faktiskt fanns på amazons marketplace så bestämde jag mig för att skita i frakten och beställa den därifrån och är väldigt glad att det kom så snabbt och smidigt fram (tog bara 2-3 dagar). Och väldigt glad att Sever är i den härligt turkosa färgen och inte den..gröna färgen. Ska försöka att inte ha för höga förväntningar på serien. Men åh, ser så fram emot att läsa dem.

Jag har märkt då jag beställde böckerna att jag om och om igen kontrollerat att omslagen matchat och varit i rätt storlek om jag köpt böcker som ingår i en serie. Jag har t.o.m en lista där jag skrivit upp isbn på de rätta utgåvorna av böcker som ingår i en serie så jag vet vilka jag ska beställa i framtida bokbeställningar. Jag har redan planerat vilka böcker som ska ingå i min andra stora bokbeställning, men det blir nog inte fören till sommaren.(Fast det kliar i fingrarna att beställa hem nu,nu haha)

Har bestämt mig för att endast köpa böcker jag verkligen vill läsa och inte böcker som jag bara spontant eller kanske vill läsa. Borde väl egentligen underlätta rensningen i min to-read lista också då jag varit tveksam att köpa vissa böcker (för där är verkligen många böcker som jag inte direkt vill köpa hem, men gärna skulle läsa om de fanns på biblioteket - vilket är väldigt lite när det gäller engelska YA böcker :/).

6 april 2013

Månadssummering - Mars 2013

Lästa böcker

mars13

17. Colombes granne av Tatiana de Rosnay
18. Ful av Scott Westerfeld
19. Vittne till mord av Nora Roberts
20. Jellicoe Road av Melina Marchetta
21. Överenskommelser av Simona Ahrnstedt
22. Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
23. Paganinikontraktet av Lars Kepler
24. De vassa tändernas skog av Carrie Ryan
25. Ful eller snygg? av Scott Westerfeld

Bästa bok: Överenskommelser av Simona Ahrnstedt

Sämsta bok: Läste inte direkt någon dålig bok denna månad, men tror Vittne till mord var den jag gillade minst utav alla.


Sammanfattning: Läste lite mer böcker i Mars, 9 böcker. Favoritboken var helt klart Överenskommelser, men de andra böckerna var rätt bra också. Jag hade varken ork, tid eller lust att skriva recensioner om böckerna så kommer inte så bra ihåg vad jag egentligen tyckte om böckerna.. Förutom att jag gillade Jellicoe Road, Colombes granne och De vassa tändernas skog väldigt mycket. Även Ful, Ful eller snygg? och Paganinikontraktet gillade jag. Mindre favoriter var Vittne till mord och Här ligger jag och blöder.

I april kommer jag att börja läsa på mina egna böcker som jag fått under månaden. Några bibliotekslån blir det väl också. Funderar fortfarande på det där med månadens tema, men kanske jag skjuter upp det till maj istället.